Øjenforskning

Ny donation fra Lions Club Bannerslund
til forskning i øjensygdomme

”Vil I ikke være de blindes riddere i dette korstog imod mørket?”

Denne opfordring kom fra den blinde og døve forfatter Helen Adam Keller (1880- 1968), da hun holdt en tale den 30. juni 1925 i Ohio. Det var ved et International møde i Lions regi. Opfordringen har lige siden været en af Lions organisationens store mærke sager og et område som vi stadig støtter.

Da vi løver i Lions Club Bannerslund fejrede klubbens 25 års jubilæum i foråret 2020, donerede vi i alt 217.000 kr. til forskellige organisationer og formål. Der blev bl.a. doneret 50.000 kr. til forskning i øjensygdomme på Aalborg Universitet.
Denne forskning har nu resulteret i en Ph.d. afhandling som Marie Ørskov netop har forsvaret i Forskningens Hus på Aalborg Universitetshospital, hvor til repræsentanter fra Lions Club Bannerslund var inviteret.

En dygtig og glad Marie Ørskov sammen med Jørn Andersen Lions Club Bannerslund
Foto: Kurt Berg Larsen

Marie havde 45 minutter til at gennemgå sin afhandling for bedømmelsesudvalget og øvrige fremmødte.
Forskningen har bidraget med viden om risikofaktorer og sygdomme der kan føre til en blodprop i pulsåren/arterien i øjets nethinde(retina). En øjensygdom der kan føre til blindhed hos patienten.
Forskningen fokuserede også på risikoen for at en blodprop i øjets nethinde kan medføre andre sygdomme og yderligere komplikationer for patienten.
Denne del af forskningen kan medvirke til at træffe forebyggende behandlingsmæssige beslutninger for den enkelte patient.

Efter Maries gennemgang havde bedømmelsesudvalget 2 timer til at stille uddybende spørgsmål. Kort tid efter denne spørgerunde kunne formanden for bedømmelsesudvalget overbringe Marie beskeden om at hendes Ph.d. afhandling var godkendt. Dette udløste stor applaus fra alle de fremmødte tilhørere i auditoriet.

Fra venstre: Vejleder Professor Henrik Vorum Aalborg Universitets Hospital, Professor og formand for bedømmelsesudvalget Mette Grønkjær Aalborg Universitet, Ph.d. Marie Ørskov, medlem af bedømmelsesudvalget Professor Yousif Subhi Syd Dansk Universitet og medlem af bedømmelsesudvalget Bob Siegerink Leiden University Medical Center Holland.
Foto: Kurt Berg Larsen

Efterfølgende var der inviteret til en reception med flere taler bl.a. Maries vejleder Professor Henrik Vorum og Jørn Andersen som er formand for klubbens øjenudvalg. Professoren udtrykte glæde og tilfredshed med Maries studieforløb, han omtalte studieforløbet som en spændende rejse i forskning.
Efterfølgende fortalte Jørn Andersen kort om Lions historiske indsats mod blindhed. Jørn Andersen fortsatte: ”Vi har i Lions Club Bannerslund besluttet at støtte dig med yderligere kr. 50.000 til din fortsatte fantastiske rejse i forskningsarbejdet. Vi glæder os til fortsat at følge dig på rejsen”.

Klubbens donation er kun mulig, fordi vi har trofaste annoncører og gæster til vores årlige Fiskefestival på Havnen i Strandby. Tak for jeres fantastiske opbakning og støtte til os i vores Lions arbejde. Fiskefestivalen 2023 afholdes lørdag den 17. juni.

”Hvert år får mere end 5.000 danskere en blodprop i øjet. Nogle får nedsat syn på det ramte øje for resten af deres liv, det gælder især, hvis blodproppen rammer en arterie(pulsåre) til nethinden. Hvor slemme, følgerne bliver på sigt, afhænger af, hvor hurtigt man søger læge. En blodprop i en arterie skyldes i de fleste tilfælde, at man har åreforkalkning, en hjertesygdom som for eksempel atrieflimmer, en hjerteklap-lidelse eller forsnævring af halspulsåren. Dertil kommer forhøjet blodtryk, p-piller, visse bindevævssygdomme og stiknarkomani”. (kilde Netdokter.dk).

Øjets anatomi.